Pe harta noastră culinară, astăzi mergem în Franța, această țară elegantă care ne-a dăruit unele dintre cele mai rafinate și intense produse gastronomice.

Flan parisien sau Flan Pâtissier, este pentru francezi un desert echivalent al tartei custard pentru englezi, al pasteis de nata pentru portughezi sau al budincii de vanilie pentru noi.

 

Istoria Flanului parisien începe în secolul al XIII-lea în regiunea Amiens, sub denumirea de dariole. Acest desert din făină de porumb, ouă, zahăr, lapte și vanilie, era foarte apreciat de către regi și a avut un loc de cinste la banchetul de încoronare a lui Henric al IV-lea, în 1399.

Așa cum am aflat de la David Lebovitz, numele Flan ar putea fi o interpretare a Flaouna sau Flaó, două produse de patiserie umplute cu brânză din regiunile mediteraneene.
Se spune că rețetele medievale includeau adesea tarte umplute cu un amestec de smântână, lapte, ouă, zahăr sau miere și uneori condimente.
În Portugalia, tartele sunt pudrate cu scorțișoară; în Marea Britanie, este adesea folosită nucșoara.

 

Ce secrete ale patiseriei ascunde Flan parisien, această tartă elegantă, care ni se topește în gură?
• O crustă crocantă și rumenită de unt

• O cremă bogată și pufoasă, de o consistență perfectă, ce este dată de gălbenușurile de ou combinate cu amidon de porumb
• Boabe de vanilie ce îi oferă o aromă delicată și dulce

Flan parisien are straturi dense și cremoase, ceea ce îl face să fie o alegere impecabilă pentru o gustare dulce de după-amiază. Este o tartă robustă, ce se poate păstra până câteva zile.

De reținut este faptul că acest desert este recomandat să fie servit la o zi după coacere, pentru a permite ingredientelor să își atingă savoarea maximă și a-l face mai ușor de feliat.

În plimbarea noastră la braț prin celebrele „boulangeries”, brutăriile suburbane franceze, nu ar trebui să fim surprinși că din fiecare vitrină ne zâmbește flan parisien, desertul solar și rumenit care ne va face să exclamăm „oh là là!”

Flan parisien este un dulce pe care suntem bucuroși să îl avem în meniul nostru:
☎️ 0733.434.343
Bon Pastel, cofetărie dulce în Pitești, Bd. Frații Golești 13.